Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap

universumVermoeiend en verwarrend vond ik het idee dat ik niet wordt gezien als ik niet heel luid roep: ‘hier ben ik’ of ‘hierin ben ík de beste’. En misschien klopt dat ook wel. Ik kan niet verwachten dat, als ik mij onder een steen verschuil omdat ik dit allemaal eng vind of er gewoon geen zin in heb, anderen mij wel zullen zien.

Maar wat laat ik eigenlijk zien aan mijzelf? Hoe kan ik mijn leven echt betekenis geven als ik mijzelf niet zie? Ontdekken en erkennen van wie ik echt ben en wat ik in de wereld wil brengen, is nog niet zo eenvoudig. En mij niet laten leiden door wat anderen vinden of verwachten al helemaal niet. Voor mij was en is dat een ontdekkingstocht, waarin het nemen van mijn persoonlijk leiderschap voor mij de sleutel is.

Ik wil zelf leiderschap nemen over wat ik doe en over wat ik in de wereld wil brengen. Ik wil mijn eigen pad lopen, niet dat van een ander. Het gaat er niet om wat een ander doet of vindt, het gaat erom wat ik doe. Ontdekken en erkennen van mijzelf begint met eerlijk te zijn tegenover mijzelf.

Persoonlijk leiderschap is voor mij: de moed hebben te ontdekken wie ík ben en waarvoor ik sta, de moed hebben mijn eigen pad te ontdekken en te lopen en zelf het heft in handen te nemen bij alles wat ik doe in het leven. Mijn persoonlijk leiderschap gaat over het ontdekken en erkennen van het unieke in mij. Ik ben uniek, net als ieder ander. Niemand is er bij gebaat als ik mijn licht onder de korenmaat zet. Schijnen en stralen wil ik, met al mijn talenten! En dat is niet arrogant. Dat is accepteren wie ik ben, met al mijn talenten, leuke en minder leuke eigenschappen Dat is ook onder ogen zien wat het leven mij heeft gebracht aan mooie en minder mooie ervaringen en wat ik daarvan heb geleerd. En dat is accepteren van de mens die ik daardoor ben geworden en die nooit ‘af’ zal zijn. Er blijft veel te ontdekken en ontwikkelen in mijzelf en in de relatie tussen mijzelf en de wereld.

Mijn persoonlijk leiderschap gaat over het zo open en eerlijk mogelijk in het leven staan, open relaties met mezelf en met anderen. Het gaat over respectvol omgaan met mijn mens-zijn en met het mens-zijn van anderen; respectvol voor alle twijfels en perspectieven die er zullen zijn en voor onze reactie daarop. Mijn persoonlijk leiderschap gaat over het bewustzijn van alles dat in de weg kan staan van een respectvolle relatie met mijzelf en met anderen. Ik zal mijn uiterste best doen en ik weet dat ik geregeld zal falen en weer opnieuw beginnen.

Ik hou bij mijzelf wat van mij is. Ik laat bij jou wat van jou is. In de ruimte daartussen zullen wij elkaar ontmoeten, zonder oordeel en met respect voor het unieke van beiden.

Hoe ziet jouw persoonlijk leiderschap eruit?


Als je wilt reageren op deze tekst, dan kun je dat doen op de Facebook groep Personal Leadership.
Daar kun je je reactie schrijven, je gedachten, je inzichten etc. En je kunt met elkaar (en met mij) in gesprek gaan over de onderwerpen van mijn schrijfsels.